بورس مجموعهای از بازارهای مالی است که در آن ارزش اوراق بهادار، ارزها، کالاها و خدمات در قالب سهام، اوراق قرضه، ارزهای دیجیتال، اختیارات و سایر ابزارهای مالی خرید و فروش میشود. در این بازارها، خرید و فروش این ابزارهای مالی توسط شرکتهای بزرگ، سرمایهگذاران حرفهای و عمومی انجام میشود.
بورسها در سطح جهانی وجود دارند و همه در تلاشند تا ارزش بهادارهای مختلف را به صورت منطقی و با توجه به عوامل اقتصادی، سیاسی و فنی تعیین کنند. بازارهای بورس به عنوان مراکز معاملاتی، امکان انجام تراکنشهای اوراق بهادار، ارزها، محصولات و سایر ابزارهای مالی را به سرمایهگذاران فراهم میکنند.
بورس معمولاً به دو شکل فیزیکی و غیرفیزیکی فعالیت می کند. در بورسهای فیزیکی، معاملات در محیطی حضوری و در محل مشخصی انجام میشود، در حالی که در بورسهای آنلاین (غیرفیزیکی)، معاملات به شکل آنلاین و از طریق سیستم های الکترونیکی صورت می گیرند.
بورس یکی از مهمترین منابع تأمین مالی میباشد، که تأثیر بسزایی در اقتصاد جهان دارد.
به این صورت که در این مراکز به سرمایه گذاران و افراد دیگر امکان سرمایه گذاری داده می شود، به این ترتیب به توسعه اقتصاد کمک می کنند.
در بورس، با توجه به عرضه و تقاضا، قیمت اوراق بهادار و سایر اموال مالی تعیین می شود. بنابراین، بورس نقشی اساسی در تعیین قیمت های اوراق بهادار و در نتیجه، ارزش سرمایه گذاری های بازار مالی دارد.
بازار بورس به عنوان یکی از مهمترین نقاط تجمع سرمایه، ابزاری برای سرمایه گذاری و کسب سود است و برای هر سرمایه گذاری و فعالیت در بازار مالی، به دانش و تجربه مرتبط با بازار بورس نیاز می باشد.
فهرست مطالب:
- فلسفه شکلگیری بورس چیست
- فلسفه شکلگیری بورس به دو عامل زیر بستگی دارد:
- عوامل مهمی در فلسفه شکلگیری بورس وجود دارند که به ترتیب زیر است:
- انواع بازار بورس در ایران
- چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم
- اصطلاحات رایج در بورس
- تحلیل فاندامنتال اصطلاح مربوط به بورس محسوب میشه یا نه
- معرفی سایت های کاربردی برای فعالان بازار بورس
- تفاوت سهامداران حقیقی و حقوقی چیست
- سوالات متداول
- معرفی چند منبع خبری معتبر درباره بازار سرمایه
فلسفه شکلگیری بورس چیست
فلسفه شکلگیری بورس بر پایه یک بازار عمومی خرید و فروش اوراق بهادار و دیگر اموال مالی، با نیاز به ارائه محصولات مالی برای سرمایه گذاران و همینطور ایجاد شرایط مناسب برای معامله این محصولات، بنا شده است. بورس به عنوان یک بازار مالی، نهتنها برای سرمایهگذاران و شرکتها، بلکه برای سیستم اقتصادی کلی و نظام بانکی و مالی کشور نیز اهمیت بسیاری دارد.
فلسفه شکلگیری بورس به دو عامل زیر بستگی دارد:
1. ارتباط بورس با نظام اقتصادی کلی
2. ارتباط بورس با سرمایهگذاران و شرکتها
در رابطه با نظام اقتصاد کلی:
بورس به عنوان یک بازار مالی، فرصت هایی را برای سرمایهگذاری و تأمین مالی شرکتها و دولت، به وجود آورده است. با فعالیت در بورس، شرکتها میتوانند به سرمایهگذاری نقدی دسترسی پیدا کنند و همچنین سهام خود را به عنوان ابزاری برای جذب سرمایهگذاران به کار بگیرند. از سوی دیگر، سرمایهگذاران نیز با سرمایهگذاری در بورس، به ارزشآفرینی و کسب سود میپردازند.
و اما در رابطه با سرمایه گذاران و شرکتها:
بورس بهعنوان یک بازار معاملاتی، برای سرمایهگذاران، فرصتی ایجاد میکند تا بتوانند مستقیما در شرکتها و ابزارهای مالی سرمایهگذاری کنند و درآمد خود را افزایش دهند. همچنین، با وجود بورس، سرمایهگذاران میتوانند به سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی دسترسی پیدا کنند.
عوامل مهمی در فلسفه شکلگیری بورس وجود دارند که به ترتیب زیر است:
1. نیاز به منابع مالی: شکلگیری بازارهای بورس به دلیل نیاز به منابع مالی برای تأمین سرمایه گذاری در پروژه های مختلف، شروع شده است.
2. ایجاد شرایط رقابتی: بورس شرایط رقابتی را برای خرید و فروش اوراق بهادار و دیگر اموال مالی، ایجاد میکند تا به سرمایه گذاران کمک کند در شرایطی مناسب و با قیمتی مناسب، به سرمایه گذاری بپردازند. این شرایط رقابتی باعث می شود که قیمت ها به صورت عادلانه تعیین شود.
3. افزایش شفافیت: بورس با ارائه اطلاعات مربوط به شرکت ها و اوراق بهادار، در بازار شفافیت بیشتری ایجاد می کند تا سرمایه گذاران بتوانند تصمیمات بهتری در خصوص سرمایه گذاری خود بگیرند.
4. ایجاد فرصت های سرمایه گذاری: بورس ها به سرمایه گذاران فرصت های سرمایه گذاری در شرکت های مختلف را ارائه می دهند. با توجه به نقش مهم بورس در تأمین سرمایه برای شرکت ها، سرمایه گذاران می توانند در شرکت های مختلف سرمایه گذاری کنند و از بازدهی سرمایه خود بهره مند شوند.
تاریخچه پیدایش بورس در جهان و ایران
بورس به عنوان یک بازار مالی، سابقهی طولانی در جهان دارد. تاریخچه پیدایش بورس به قدیمیترین دوران تجارت و بازرگانی در جهان برمیگردد. در ادامه، به تاریخچهی پیدایش بورس در جهان و ایران می پردازیم:
• تاریخچه پیدایش بورس در جهان:
بورس در جهان، برای اولین بار در دورهی رنسانس در ایتالیا در قرن ۱۴ میلادی پیدا شد. در آن زمان، بازرگانان و صنعتگران ایتالیایی در مراکز تجاری مختلف اروپا به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری بودند و با تأسیس بورس، این امکان به وجود آمد تا ارزش سهام و اوراق بهادار، به روش منطقی و با توجه به عوامل اقتصادی، سیاسی و فنی تعیین شود. پس از ایتالیا، بورس به سایر کشورها نیز گسترش یافت و در طول قرنهای ۱۶ و ۱۷ میلادی، بورسهایی در شهرهای امستردام، لندن و پاریس تأسیس شدند. در ابتدا به عنوان بازارهایی برای خرید و فروش کالاها و محصولات مورد استفاده قرار می گرفت اما به تدریج با رشد صنعت و تجارت، بورس ها به عنوان بازارهایی برای خرید و فروش اوراق بهادار و سایر اموال مالی مورد توجه قرار گرفتند.
• تاریخچه پیدایش بورس در ایران:
بورس در ایران از اوایل دهه ۱۳۳۰ شمسی (1950 میلادی) با ورود اولین شرکت های خصوصی به ایران شکل گرفت. این شرکت ها در زمینه های مختلف فعالیت می کردند، از جمله نفت، گاز، زغال سنگ، صنایع غذایی و غیره. در آغاز، بورس در ایران به صورت غیررسمی و در محیط های کوچک و محدودی مانند بازارچه های بزرگ شهرها بود و معاملات از طریق تلگراف انجام میشد. اما با گسترش شرکت ها و تأمین مالی برای پروژه های بزرگ، بورس در ایران به صورت رسمی و در سال ۱۳۳۴ با ایجاد بورس اوراق بهادار تهران تأسیس شد.با گذر زمان، بورس ایران به یکی از مهمترین نقاط تجمع سرمایه و بازارهای مالی در منطقه تبدیل شد و اکنون شامل چند نوع از جمله بورس اصلی اوراق بهادار تهران، بورس کالا، بورس فرابورس ایران و بورس انرژی می باشد. در چند دهه اخیر ، با پیشرفت تکنولوژی و رشد شبکههای اجتماعی، معاملات در بورس به شکل آنلاین و الکترونیکی نیز انجام میگیرد.
انواع بازار بورس در ایران
در ایران، بازار بورس شامل چندین نوع بازار مختلف است که اکنون به معرفی آنها میپردازیم:
1. بورس اوراق بهادار تهران:
این بورس، بزرگترین بازار بورس در ایران است و در آن اوراق بهادار شرکتهای سهامی عام، سهامی خاص و خصوصی، صندوقهای سرمایه گذاری و سایر اوراق بهادار مانند اسناد خزانه داری، اوراق تسهیلات مسکن و غیره معامله میشوند.
2. بورس کالای ایران:
در این بورس، انواع کالاهای بازرگانی، صنعتی و کشاورزی مانند فولاد، نفت، گاز، ذغالسنگ، پتروشیمی، پلیمر، مواد غذایی و غیره قابل معامله هستند. قیمت کالاها در این بازار تأثیرگذار بر قیمت اوراق بهادار مرتبط با کالاها است
3. بورس فرابورس ایران:
در این بورس، اوراق بهادار شرکتهای بزرگ، شرکتهای دولتی، شرکتهای خصوصی، شرکتهای تضامنی و صندوقهای سرمایهگذاری که در بورس اوراق بهادار تهران قابل معامله نیستند معامله می شوند.
4. بورس کالای کشاورزی:
در این بورس، محصولات کشاورزی مانند گندم، جو، برنج، ذرت، سویا و… قابل معامله هستند.
5. بورس انرژی:در این بورس، انواع انرژیها مثل برق، گاز طبیعی، بنزین و دیگر مواد سوختی معامله میشود.
6. بورس فرش:
در بورس فرش، فرشهای دستباف ایرانی معامله میشوند.
بورس ها در ایران تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان بازرسی فنی و ارزیابی اوراق بهادار قرار دارند و هدف از تأسیس آنها تأمین سرمایه برای پروژههای مختلف و ارائه فرصتهای سرمایهگذاری است.
چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم
سرمایهگذاری در بورس، به عنوان یک روش کسب درآمد و سود، برای افرادی که دارای دانش کافی و تجربهی لازم را دارند، میتواند بسیار مفید باشد. برای سرمایهگذاری در بورس، ابتدا باید چند مورد را در نظر داشته باشید:
1. آموزش و تحلیل: قبل از هرگونه سرمایهگذاری در بورس، بهتر است تا با بازار و شرکتهای موجود در آن، آشنا شوید. این کار با مطالعه و تحلیل روند بازار و شناخت شرکتهای مختلف، امکانپذیر است. برای این منظور، میتوانید از منابع مختلفی مانند کتابها، مجلات، وبسایتهای مالی و بورسی و… استفاده کنید
2. انتخاب کارگزار: برای خرید و فروش اوراق بهادار در بورس، نیاز به یک بروکر (کارگزار) دارید. بروکرها به عنوان یک واسطه بین سرمایهگذار و بازار بورس عمل میکنند. برای انتخاب بروکر، میتوانید از نظرات و تجربیات دیگر سرمایهگذاران استفاده کنید و همچنین بهتر است از مجوز و عضویت بروکر در سازمان بورس و اوراق بهادار اطمینان حاصل کنید.
3. برنامهریزی: قبل از سرمایهگذاری، باید برنامهریزی کاملی برای سرمایهگذاری خود داشته باشید.
4. ریسک مناسب: باید ریسک مناسب را برای سرمایهگذاری خود در نظر بگیرید.سرمایهگذاری در بورس، همراه با ریسک بالایی است و برای کاهش این ریسک، میتوانید از روشهای مختلفی مانند تنوع سرمایهگذاری، استفاده کنید. به عنوان مثال، میتوانید سرمایهگذاری خود را در سهامهای چند شرکت مختلف انجام دهید تا در صورتی که یکی از شرکتها به مشکل برخورد کند، سرمایهگذاری شما تحت تأثیر نباشد.
5. انتخاب سهم: بعد از این که اطلاعات کافی در زمینه بازار سرمایه و سهم مورد نظر به دست آوردید، باید با تحلیل اطلاعات و شناخت وضعیت بازار، بهترین تصمیم برای خرید یا فروش سهم خود را بگیرید.
6. استفاده از روشهای مختلف سرمایهگذاری: سرمایهگذاران میتوانند از روشهای مختلفی برای خرید و فروش سهم استفاده کنند، مانند معاملات در بورس سنتی (حضوری) و بورس الکترونیکی و…
در کل، برای سرمایهگذاری در بورس، بهتر است اطلاعات کافی و تجربه لازم را کسب کرده و پس از تحلیل و بررسی بازار، به تصمیم گیری برای سرمایهگذاری بپردازید. همچنین، مشاوره از متخصصین و مشاوران حرفهای در زمینه بازار سرمایه نیز میتواند به شما در این راه کمک کند.
اصطلاحات رایج در بورس
- عرضه اولیه
- شاخص بورس
- پرتفوی یا سبد سهام
- EPS و DPS
- کد بورسی
- کدال
- ترازنامه
عرضه اولیه
عرضه اولیه یا Initial Public Offering (IPO) فرآیندی است که شرکتها در آن اولین بار سهام خود را در بازار سرمایه به فروش میرسانند و برای عموم سرمایهگذاران قابل خریداری خواهد بود. در این فرآیند، شرکت از طریق صدور سهام، به جمعآوری سرمایه در بازار سرمایه میپردازد. IPO برای شرکتها بهعنوان یک راه برای جذب سرمایهگذاری و تحقق اهداف سرمایهگذاری، افزایش شناخت شرکت و افزایش اعتبار در بازار سرمایه از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این فرآیند، شرکت باید اطلاعات مالی و سایر اطلاعات مربوط به خود را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد. عملیات IPO معمولاً با همکاری بانکهای سرمایهگذاری صورت میگیرد که به عنوان مدیران اصلی فرآیند، به شرکت در تعیین قیمت مناسب برای سهام کمک میکنند.
IPO برای شرکتها به دو روش انجام می شود:
اولین روش، عرضه عمومی اولیه (Public Offering) است که در آن سهام شرکت به عموم سرمایهگذاران فروخته میشود
دومین روش، عرضه خصوصی اولیه (Private Placement) است که در آن سهام به صورت خصوصی به سرمایهگذاران فروخته میشود.
همچنین، این فرآیند به سرمایهگذاران حق دسترسی به سهام شرکت در شرایط اولیه و به قیمت مناسب تری نسبت به قیمت بازار، میدهد.
شاخص بورس
شاخص بورس، یک عدد است که وضعیت کلی بازار سرمایه یا گروهی از شرکتهای موجود در آن بازار را نشان می دهد. شاخص بورس، با توجه به تغییرات قیمت سهام شرکتها، به صورت یک مجموعه از اعداد، نمایانگر میانگین قیمتهای سهام در بازار سرمایه است.
شاخصهای مختلفی برای بورس وجود دارند که هر کدام از آنها از یک زاویه خاص به بازار نگاه میکنند. برای مثال:
– شاخص کل بورس (TEDPIX)، بیانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است.
– شاخص قیمت (TEPIX)، بیانگر تغییرات قیمت سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس میباشد.
– شاخص کل هموزن، بیانگر تغییرات قیمت و سود سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس با وزن یکسان است
شاخصهای بورس برای محاسبه میانگین قیمت سهام، از روشهای مختلفی استفاده میکنند. در برخی شاخصها، وزندهی براساس ارزش بازاری شرکتها انجام میشود و در برخی دیگر، تعداد سهام هر شرکت در محاسبه وزندهی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، برای محاسبه شاخص بورس، تعداد شرکتهایی که در بازار سرمایه وجود دارند نیز میتواند تاثیرگذار باشد.
در کشورهای زیادی، شاخص بورس معروفترین شاخص بازار سرمایه است و بهعنوان نشاندهندهی وضعیت بازار سرمایه، برای کنترل و نظارت بر بازار سرمایه، توسط مراجع مالی و بانکی نظارت میشود.
پرتفوی یا سبد سهام
پرتفوی یا سبد سهام به مجموعهای از سهام هایی که به صورت همزمان توسط یک سرمایهگذار انتخاب شده و با هدف تنوعبخشی و کاهش ریسک سرمایهگذاری، خریداری شده است گفته می شود. در واقع، با داشتن پرتفوی، سرمایهگذار میتواند از عملکرد مختلف شرکتها بهره مند شود و از احتمال اتفاقات ناگوار در صورت سرمایهگذاری تنها در یک شرکت جلوگیری کند.
برای انتخاب سهام موجود در پرتفوی، باید به عوامل مختلفی همچون اندازه و نوع شرکت، عملکرد تاریخی شرکت، نرخ سودآوری، نسبت قیمت به سود و … توجه کرد. همچنین، برای حفظ تنوع پرتفوی لازم است که سهام شرکتهای مختلف از صنایع متفاوت و با ریسکهای متفاوت نیز در آن وجود داشته باشند.
سرمایهگذاران معمولاً سبد سهام خود را با توجه به اهداف و نیازهای سرمایهگذاری خود انتخاب میکنند. برای مثال، یک سرمایهگذار ممکن است برای داشتن سرمایهگذاری با بازدهی بالا، سبد سهام شرکتهای پرسود و درآمدزا را در نظر بگیرد. و یا، میتوانند سبد سهام خود را با توجه به بخش صنعتی، بخش کشوری و بینالمللی، حجم بازار و سایر فاکتورهای دیگر تنظیم کنند.
EPS و DPS دو مفهوم مهم در بورس هستند که سوددهی یک شرکت و سهام آن را نشان میدهند.
• EPS مخفف Earnings Per Share است و به معنای درآمد هر سهم است. این عدد برابر است با تقسیم سود خالص یک شرکت بر تعداد سهام آن شرکت.
• DPS مخفف Dividend Per Share است و به معنای سود اختصاص یافته به هر سهم است. این عدد برابر است با تقسیم سود تقسیم شده یک شرکت بین سهامداران بر تعداد سهام آن شرکت.
تفاوت اصلی EPS و DPS این است که EPS کل سودی را که یک شرکت در یک دوره مالی به دست آورده است نشان میدهد ، در حالی که DPS نشاندهنده کل سودی است که یک شرکت تصمیم گرفته است به سهامداران خود بپردازد. شرکتها ممکن است بخشی از سود خود را نزد خود نگه دارند و بخشی را به عنوان DPS تقسیم کنند.
شماره شناسايي بين المللي اوراق بهادار
شماره شناسايي بين المللي اوراق بهادار، یا به عبارت دیگر کد ISIN، یک شناسه بینالمللی برای اوراق بهادار است که توسط سازمان بینالمللی پیمانکاری مقابله با تبانی پولی (CSD) صادر میشود. این کد شامل ۱۲ رقم است که به صورت یکتا برای هر نوع اوراق بهاداری صادر میشود و برای شناسایی دقیق و سهولت در تجارت و انتقال اوراق بهادار در بازار سرمایه بینالمللی استفاده میشود.
شماره شناسايي بين المللي اوراق بهادار اطلاعاتی مانند کشور، شرکت، نوع اوراق بهادار و شمارهی سریال را شامل میشود. این کد در اکثر کشورها مشابه یکدیگر استفاده میشود و توسط سازمانهای مربوط به هر کشور صادر میشود. با استفاده از اين شماره شناسه، سرمایهگذاران میتوانند به راحتی اطلاعات ارزش، قیمت و وضعیت اوراق بهادار را پیدا کنند و به راحتی اوراق بهادار مورد نظر خود را تجارت کنند.
همچنین، شماره شناسايي بين المللي اوراق بهادار بهعنوان یکی از اطلاعات مهم در مورد هر نوع اوراق بهادار، در تحلیلهای تکنیکال و بنیادی از اهمیت بالایی برخوردار است و سرمایهگذاران به کمک این شناسه میتوانند با دقت بیشتری به تحلیل و پیشبینی شرایط بازار بپردازند.
كد بورسي
كد بورسي يك شناسه با 8كاراكتر است كه شامل 3 حرف(عموما 3 حرف اول نام خانوادگي )و 5 عدد به صورت تصادفي است اين كد براي هر شخص به صورت منحصر به فرد صادر ميشود.
کدال
کدال (KODAL) یکی از شرکتهای پیشرو در زمینه تولید و عرضهی محصولات نفتی در ایران است. این شرکت با نام قبلی “کارخانجات داروپخش” در سال ۱۳۵۹ تأسیس شد و بعد از انقلاب اسلامی به کارخانجات نفتی پارس تغییر نام داد. در حال حاضر کدال، محصولات گستردهای از جمله سوختهای پایه، روغنهای موتور، گریسها و محصولات آمادهی مرتبط با نفت را تولید و توزیع میکند.
کدال در بورس اوراق بهادار تهران با نماد KODAL معامله میشود و در بخش بازار اول قرار دارد. به طور کلی، ارزش یک شرکت در بورس توسط قیمت سهام آن شرکت تعیین میشود که توسط تقاضا و عرضهی سهام تعیین میگردد. در صورتی که تقاضای خرید سهام بیشتر از تعداد سهام فروخته شده باشد، قیمت سهام افزایش پیدا میکند و در صورت برعکس، قیمت سهام کاهش مییابد
ترازنامه
یکی از مهمترین اسناد مالی یک شرکت ترازنامه است که داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام در یک لحظه خاص را نشان میدهد. در بازار سرمایه، شرکتها معمولا در پایان هر دوره مالی (مثلاً سال مالی) ترازنامه خود را منتشر میکنند تا به سرمایهگذاران و عموم مردم اطلاعات لازم در مورد وضعیت مالی شرکت را ارائه دهند.
ترازنامه شامل دو بخش اصلی داراییها و بدهیها است.
در بخش داراییها، داراییهای شرکت مانند نقدینگی، سرمایهگذاریها، موجودی کالاها، اموال فیزیکی و… ذکر میشود.
در بخش بدهیها، بدهیهای شرکت نظیر بدهیهای بانکی پرداخت نشده، بدهیهای بازار و… ذکر میشود.و علاوه بر اینها حقوق صاحبان سهام نیز در بخش مجزایی از ترازنامه ذکر میشود.
با دقت در بررسی ترازنامه، سرمایهگذاران میتوانند به سادگی اطلاعاتی در مورد میزان بدهی، نقدینگی، سودآوری و پایداری شرکت را دریافت کنند و بهترین تصمیم را در خصوص سرمایهگذاری در آن شرکت بگیرند. همچنین، نظارت و کنترل بر ترازنامه یک شرکت، به عنوان یکی از وظایف سازمانهای نظارتی و بازرسی در بازار سرمایه، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
تحلیل فاندامنتال اصطلاح مربوط به بورس محسوب میشه یا نه
مفهوم تحلیل فاندامنتال
تحلیل فاندامنتال یا بنیادی روشی است که با استفاده از دادههای اقتصادی و مالی، ارزش واقعی یک سهم یا دارایی را مشخص میکند. تحلیلگران فاندامنتال عوامل مختلفی را که بر عملکرد و سوددهی یک شرکت یا صنعت تأثیر دارند، بررسی میکنند. این عوامل ممکن است شامل شرایط اقتصاد کلان، وضعیت صنعت، سوابق مالی، داراییها، بدهیها، سود انباشته، سود تقسیم شده، رشد درآمد و هزینهها و اثربخشی مدیریت باشند.
هدف نهایی تحلیل فاندامنتال این است که بتواند ارزش ذاتی یک سهم را با قیمت فعلی آن در بازار مقایسه کند و تشخیص دهد که آن سهم ارزان یا گران است. تحلیل فاندامنتال به سرمایهگذاران کمک میکند تا تصمیمات خرید و فروش خود را براساس اطلاعات قابل اعتماد و منطق بگیرند.
ارکان و نهادهای بورسی
بورس سرمایه، به عنوان یک بازار مالی، شامل ارکان و نهادهای مختلفی است که هر کدام وظیفهای خاص در حفظ امنیت و شفافیت بازار دارند.برخی از اصلیترین ارکان و نهادهای بورس عبارتند از:
1. شرکتهای بورس و موسسات کارگزاری: این شرکتها و موسسات سهامی عام، که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند، به عنوان یک واسطه بین خریدار و فروشنده در بازار سهام عمل میکنند.
2. سازمان بورس و اوراق بهادار: سازمانی که مسئولیت نظارت بر بازار بورس را دارد و تلاش میکند تا امنیت و شفافیت بازار را حفظ کند. همچنین برای راحت تر شدن معاملات، زیرساختهای لازم را برای رونق بازار فراهم میکند.
3. سازمان تأمین اجتماعی: این سازمان مسئولیت پرداخت سهمیه اوراق بهادار به بازنشستگان و بیمهشدهها را دارد.
4. رگولاتورهای بازار: این نهادها برای حفظ نظم و شفافیت بازار و جلوگیری از تخلفات، مالیات، تحریم و … مسئول هماهنگی بازار هستند.
5. شرکتهای حق تقدم: این شرکتها اجازه دارند که قبل از عرضه سهام عمومی، سهام آن شرکت را خریداری کنند.
6. صندوقهای سرمایهگذاری: این صندوقها، منابع سرمایهگذاری را جمعآوری و سپس آنها را در بازار بورس و سایر بازارهای مالی سرمایهگذاری میکنند.
7. کارگزاران بینالمللی: این کارگزاران یک واسطه گر بین سرمایهگذاران خارجی و بازار سرمایه ایران می باشند.
8. شورای عالی بورس و اوراق بهادار: این نهاد با هدف توسعه بازار سرمایه، تهیه الگوی توسعه بورس و ارائه راهکارهای لازم برای بهبود کیفیت عملکرد بازار سرمایه فعالیت میکند.
9. کارگروههای تخصصی: این گروهها در حوزههای مختلفی مانند تحلیل و پژوهش، بازرگانی و معاملات، اطلاعرسانی و … به منظور رشد بازار سرمایه فعالیت دارند
باید این نکته را یادآور شد که، مسئولیت اطلاعرسانی و آگاهی سرمایهگذاران نیز در این بازار بر عهده رسانههای مختلف و سایتهای خبری مرتبط است
معرفی سایت های کاربردی برای فعالان بازار بورس
در زمینه بازار بورس، وبسایتها و منابع آنلاین مختلفی وجود دارند که میتوانند برای کسانی که در این زمینه فعالیت می کنند و علاقمندان به این حوزه، بسیار مفید واقع شوند. برخی از سایتهای کاربردی برای فعالان بازار بورس عبارتند از:
• سایت tsetms.com : به عنوان دیدهبان بازار شناخته میشود و اطلاعات مهمی در خصوص بازار بورس و فرابورس را نشان میدهد.
• سایت codal.ir : پایگاه اطلاعرسانی ناشران بازار سرمایه است و شرکتهایی که در بورس پذیرفته شده اند موظف اند اطلاعات مالی خود را در آن منتشر کنند.
• سایت sena.ir : پایگاه خبری بازار سرمایه ایران است . این سایت خبرها و تحلیل هایی را که منتشر میکند به دلیل استفاده از روشی حرفهای و تعامل سازنده با مدیران، کارشناسان و پیشکسوتان اقتصاد و بازار سرمایه، از ایتبار بالایی برخوردارند.
• سایت fimachart.com : یک پلتفرم تحلیل تکنیکال و بنیادی بازار سرمایه است و ابزارهای مختلفی را برای تحلیل نمودار، شناسایی الگو، محاسبه شاخصها و نمایش دادهها فراهم میکند.
• سایت بورس نیوز: این سایت که از معتبرترین وبسایتهای خبری در حوزه بازار سرمایه میباشد، اخبار مربوط به بازار سرمایه، تحلیلهای روزانه و گزارشهای تحلیلی را منتشر میکند.
۳. سایت بورس امروز: این سایت در زمینه بازار سرمایه فعالیت میکند و اخبار، تحلیلها و گزارشهای مربوط به بازار سرمایه را منتشر میکند. همچنین، در این سایت امکان دسترسی به اطلاعات مربوط به شاخصهای بورس و قیمتهای سهام وجود دارد.
۴. سایت سهامداران آنلاین: این سایت علاوه بر اینکه یکی از معتبرترین سایتهای بازار سرمایه ایران شناخته میشود اطلاعات مفیدی را دربارهی سهام و بازار سرمایه ایران نیز ارائه میدهد. این سایت بهعنوان یک پلتفرم آنلاین برای خرید و فروش سهام نیز فعالیت میکند.
۵. سایت بورس کالا: این سایت هم بهعنوان یکی از معتبرترین سایتهای بازار سرمایه ایران در حوزهی کالاهای کالایی و کالای دیجیتال فعالیت میکند و در این سایت امکان خرید و فروش سهام این شرکت را نیز وجود دارد.
فهرست بالا تنها چند نمونه از سایتهای معتبر در حوزه بازار سرمایه بودند و هنوز سایر منابع و وبسایتهای مفید دیگری نیز وجود دارند.
تفاوت سهامداران حقیقی و حقوقی چیست
در بازار بورس دو نوع سهامدار وجود دارد: سهامدار حقیقی و سهامدار حقوقی. سهامدار حقیقی یک فرد حقیقی (شخص حقیقی) است که یک یا چند سهم شرکت را خریداری کرده باشد. به عبارت دیگر، سهامدار حقیقی، فردی است که بهطور مستقیم و به نام خود، سهام شرکتی را خریداری کرده است.
اما سهامداران حقوقی میتوانند یک سازمان یا نهاد مالی و یا جمعی از افراد حقیقی باشند که به همراه هم نهاد مستقلی را تشکیل دادهاند. . به عبارت دیگر، سهامدار حقوقی، نهادی است که غیرمستقیم و به نمایندگی از سهامداران حقیقی، سهام شرکتی را به نام خود دارد.
دیدگاهها و استراتژیهای سهامداران حقیقی و حقوقی باهم متفاوت است. سهامداران حقیقی معمولا با دیدگاه کوتاه مدت یا میان مدت و براساس هیجانات، خبرها و نوسانات بازار خرید و فروش میکنند در حالیکه سهامداران حقوقی به صورت عمده و براساس تحلیل بنیادی، فنی و استراتژی های هماهنگ معامله میکنند
سهامداران حقوقی معمولا نقش تعیین کنندهای در بازار سرمایه دارند. آنها با خرید یا فروش سهام، جهتگیری بازار را تغییر میدهند. سود یا زیان سهامداران حقوقی نشان دهنده عملکرد شرکتها در بازار است
در بسیاری از موارد، سهامداران حقوقی به دلیل ساختار و مزایای مالی و مالکیتی، میتوانند بهترین گزینه برای شرکتها باشند. مثلا سرمایهگذاران حقوقی میتوانند با تمرکز بر روی سودآوری و طولانی مدت بودن سرمایه، مزیتهای بیشتری را برای شرکت داشته باشند. همچنین، سهامداران حقوقی، میتوانند به راحتی سهام خود را به دیگران واگذار کنند و از این طریق، برای شرکتها امکان جذب سرمایهی بیشتر وجود دارد.
سوالات متداول
چه کسانی میتوانند در بورس سرمایهگذاری کنند
در اکثر کشورها، هر فردی که به دنبال سرمایهگذاری در بازار سرمایه است و بتواند شرایط لازم را ایجاد کند، میتواند در بورس سرمایهگذاری کند. این شامل افراد حقیقی و حقوقی میشود. با این حال، در برخی کشورها، ممکن است محدودیتهایی برای سرمایهگذاری در بورس وجود داشته باشد.
بعضی از افرادی که معمولاً در بورس سرمایهگذاری میکنند عبارتند از:
1. سرمایهگذاران حقیقی: افرادی که به صورت شخصی سرمایهگذاری در بورس را آغاز میکنند و سرمایه خود را در اختیار دارند.
2. سرمایهگذاران حقوقی: شرکتها، صندوقهای سرمایهگذاری و بانکها که به صورت حقوقی در بورس سرمایهگذاری میکنند.
3. سرمایهگذاران خارجی: افراد و شرکتهای خارجی که به بورس سرمایه یک کشور سرمایهگذاری کنند.
چگونه میتوانیم ریسک سرمایهگذاری را کاهش دهیم؟
کاهش ریسک سرمایهگذاری به چندین روش ممکن است. برخی از این روشها عبارتاند از:
1. تنوع در سرمایهگذاری: با تقسیم سرمایه خود بین انواع مختلف سرمایهگذاری، شما میتوانید ریسکهای زیادی را کاهش دهید.
2. تحقیق و تحلیل دقیق: پیش از سرمایهگذاری در هر نوع سرمایهگذاری، بهتر است شرایط بازار و شرکتهای مرتبط را بررسی کنید.
3. سرمایهگذاری در کسب و کارهای پایدار: انتخاب شرکتهایی که هدفشان تأمین منافع طولانی مدت است، میتواند به شما کمک کند تا در بلندمدت بازدهی بیشتری داشته باشید.
4. استفاده از ابزارهای مالی مختلف: یکی از راههایی که میتواند به کاهش ریسک
1. 5. مدیریت سرمایه: برای کاهش ریسک، باید مدیریت سرمایه خود را به دقت انجام دهید و از انجام تریدهای بزرگ و ریسکپذیر خودداری کنید.
در کل، کاهش ریسک سرمایهگذاری، نیازمند دانش و تجربهی کافی است. بهتر است قبل از هرگونه سرمایهگذاری، با تحلیل کافی و مشاوره با متخصصان، تصمیمگیری کنید.
چگونه میتوانم درباره شرکتهای بورس اطلاعات بگیرم
برای گرفتن اطلاعات درباره شرکتهای بورسی، راههای متفاوتی وجود دارد که به برخی از آنها عبارتند از:
• مراجعه به سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران (کدال) که در آدرس codal.ir قابل دسترسی است. در این سامانه، شما میتوانید با جستجوی نماد شرکت مورد نظر، به صورت رایگان به گزارشهای مالی، صورتهای سود و زیان، تصمیمات مجمع عمومی، سود تقسیمی، افزایش سرمایه و سایر اطلاعات مربوط به شرکت دسترسی داشته باشید.
• استفاده از سامانه های تحلیل بورس که در آنها میتوانید با وارد کردن نماد شرکت، به اطلاعات تحلیل بنیادی و تکنیکال، نمودار قیمت، حجم و نقشه بازار دسترسی داشته باشید. بعضی از این سامانه ها عبارتند از: bourseview.com, tsetmc.com, sahamyab.com, boursenews.ir .
• مطالعه مقالات و خبرنامه های تحلیلی که در آنها میتوانید با خواندن تحلیل های کارشناسان و صنعتگران، به اطلاعات جامع و کاربردی درباره شرکت ها و صنایع دست یابید. بعضی از این منابع معتبر برای دسترسی به این مقالات و خبرنامه ها عبارتند از: learning.emofid.com, midassarmaye.com, sahmshenas.com, boursepress.ir و …
معرفی چند منبع خبری معتبر درباره بازار سرمایه
منابع مختلفی شامل موسسات خبری، وبسایتها، نشریات و نرمافزارهایی هستند که بهصورت کاملاً رایگان در دسترس عموم قرار دارند. در ادامه، چند منبع خبری معتبر دربارهی بازار سرمایه را به شما معرفی میکنیم:
1. وبسایت بورس نیوز: یکی از قدیمیترین و معتبرترین منابع خبری در حوزه بازار سرمایه در ایران محسوب میشود که اخباری مرتبط با بورس، اقتصاد و سیاست را منتشر میکند.
2. وبسایت بورس اوراق بهادار تهران: وبسایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران است که اخبار و اطلاعات مرتبط با بازار سرمایه ایران را منتشر میکند.
3. وبسایت بورس اوراق بهادار ایران: وبسایت رسمی بورس اوراق بهادار ایران، اخبار، آمارها و اطلاعات مرتبط با بازار سرمایه ایران را منتشر میکند.
4. وبسایت واحد تحلیل و پژوهش بانک مرکزی ایران: این وبسایت، تحلیلهایی دربارهی بازار سرمایه و اقتصاد ایران را ارائه میکند.
5. شبکه خبری CNBC: شبکه خبری CNBC یکی از معتبرترین منابع خبری در حوزه بازار سرمایه جهان است و اخبار و تحلیلهایی دربارهی بازار سهام، ارز و کالاهای دیگر را منتشر میکند.
6. رویترز: رویترز یکی از بزرگترین و معتبرترین منابع خبری جهان است و اخبار و تحلیلهایی دربارهی بازار سرمایه و اقتصاد جهان را منتشر میکند.
7. بلومبرگ: بلومبرگ یکی از پرطرفدارترین منابع خبری در حوزه بازار سرمایه جهان است و اخبار و تحلیلهایی دربارهی بازار سهام، ارز و کالاهای دیگر را ارائه میکند.
این منابع خبری تنها چند نمونه از منابع معتبر در حوزه بازار سرمایه هستند .
نظرات کاربران